Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Wednesday, October 8, 2014

Pemanggang Ajaib: Kek Coklat

Lama dah tak buka topik Pemanggang Ajaib ni. Tapi masih selalu guna kat rumah. In fact, dalam seminggu tu kurang2 sekali sure guna. 

Tiba2 datang semangat nak buat kek. Tapi.... Takde mixer. Oven pun takde. Tapi tulah org kata, nak seribu daya. Tak nak tu mcm2 la isu yg timbul. In this case, I made do with whatever yang sedia ada kat rumah. Nak beli mixer + oven tu macam akan lari jauhhh budget bulan ni. So, this was what I did;

Bahan-bahan:
1 kotak tepung kek instant (beli dgn kawan sekolah)
3 biji telur
180 g butter
1 1/2 cap esen vanilla
240 ml air

Senang je kan barang2 dia
1.   Dalam kotak tepung kek instant tu dah sediakan gula perang satu peket and tepung sepeket. Ambik gula tu tuang masuk periuk. Campur gak dlm periuk tu butter. Pastu buat double boiler cam dalam gambar so that both cair and yet tak hangit.

Ambik pot isi air paip. Pastu ambik mangkuk kaca letak kat dalam periuk. Letak butter + brown sugar dalam mangkuk tu. Pasang api and korang akan tengok everything melts.
Kenapa bersusah2 camni. Ha... Sebab saye takde mixer. Kene diblend everything mcm dlm step 2.

2.    Tuang bahan-bahan yang dah cair tadi dalam blender. Pasang tutup blender then zrettt, zretttt, zretttt sampai nampak kembang.

Ha, guna blender je. Senang!
3.   Masukkan telur satu per satu. Zrettttt, zrettttt lagi. 

4.   Nampak dah elok campur semua, masukkan vanilla essence. Zrettttt, zrettttt lagi.

5.   Tuang everything masuk mangkuk lain yg agak besar. Then, secara selang-seli, masukkan tepung kek and air sikit-sikit. Kacau in one direction sampai sebati dan habis semua tepung kek dan air.


Knp tak guna blender? Sebab tak muatlah. Duhhh...
Make sure semua tepung hancur. Kalo x, kek tu nanti ada lubang-lubang with serbuk tepung  inside. Yucky!!
6.    Detik yang paling dinanti tiba. Nak guna Pemanggang Ajaib!! Haha!! Teruja!! Memula, tuang sikit minyak masak (Yang baru ek. Jangan pula guna minyak goreng ikan ke, ayam ke.. Kot ye pun nak jimat kan..) kat tengah-tengah pemanggang tu. Guna kitchen towel dan griskan all over the surface of the pan supaya kek kita nanti tak lekat.

7.    Ape lagi? Tuang jelah bancuhan kek tu kat dalam. Eh! Tak payah nak panaskan Pemanggang Ajaib ni mcm oven. Dah siap tuang semua, baru on api.

Tengoklah rupa Pemanggang Ajaib ni. Dah tak lawa tanda selalu digunakan. But still, usable!!
8.    Api tu pulak, serius punya kecik ok. Kang, dapat arang plak kat bawah kek tu.

9.    Paling, paling best part of Pemanggang Ajaib. Kek siap dalam 15 minit je. Ha!!! Betul ni! Serius!!

Wallah!!!!
Tengok tu!!!
Kesimpulannya: SEDAPPPP!!!!

P/s: Zretttt = on blender



No comments:

Post a Comment